Намалява разхода на климатика с до 20%

Дезинфекцира топлообменника

Премахва неприятни миризми

Подобрява качеството на въздуха в стаята

Удължава живота на климатичната система

Както при всяка сложна механична система, така и при климатиците е необходимо те да бъдат профилактирани, проверявани и поддържани през определен период, за да се гарантира тяхната правилна и безпроблемна работа за максимално по-дълго време. Това е необходимо не само, за да се провери техническата изправност на климатичната система, но и за да се осигури максимален комфорт и качество на въздуха в помещението.
Колко всъщност е важна профилактиката?
Неслучайно всички водещи фирми производители на климатична техника изискват поне веднъж годишно климатичните системи , произведени от тях, да бъдат обслужени и профилактирани от оторизиран специалист. Това се прави с цел при възникване на евентуален проблем със съответния климатик той да не бъде в следствие на неправилна експлоатация или поради причина, която е можело да бъде установена и отстранена преди да е довела до по-сериозни последствия. Като например повреда в компресора на климатика, поради загуба или ниско налягане на хладилния агент (фреона).
Появата на вибрации във вътрешното тяло може да се дължи на замърсяване и натрупване на прах по турбината на вътрешното тяло. Това би довело до „разбиване” на лагерите на самата турбината или до намалено топлоотдаване на вътрешния топлообменник поради плътното му покриване с прах и микроорганизми, което затруднява нормалната работа на климатика. Те образуват много плътен слой върху турбината, който е много опасен, ако не се почисти внимателно. Потребителят трудно би могъл да изчисти сам топлообменника на климатика си, поради което е силно препоръчително да се извикат специалисти. Всички евентуални повреди могат да бъдат установени и отстранени при извършване на ежегодна профилактика на климатичната система.
Защо е необходимо да се извършва профилактика на климатика?
Профилактиката се извършва с цел подобряване ефективността на климатика след експлоатацията му в двата режима на работа и води до намаляване разхода на електроенергия.
За да работи нормално, който и да е уред ,той се нуждае от поддръжка, която удължава експлоатационният му живот.
Колко често се прави профилактика?
За да работи един климатик безпроблемно и дългосрочно е необходимо техническо обслужване веднъж годишно. А за помещения с постоянна работа на климатиците (сървърни и т.н.т), веднъж на 6 месеца.
Колко често трябва да се почистват филтрите на климатика?
Това е процедура която собственика на климатика трябва да прави често. Препоръчва се поне веднъж в месеца (зависи и от средата на експлоатация) да се почистват филтрите, за да може той да обработва необходимото количество въздух в помещението. Ако филтрите са запушени(замърсени) намаляват дебита на засмукан-обработен въздух (2 пъти в месеца) и не се стига до желание ефект – тоест достигане до нужната температура. При пушачите отделянето на вредят дим ускорява замърсяването на филтрите и никотинът полепва по пластмасата, и по този начин влошава, и вида му. Преди всичко да не забравим за какво служат филтрите- филтрират въздуха от прахови частици. Следователно, колкото по-добре се грижим за чистотата на климатика, толкова рискът от респираторни заболявания намалява. Филтрите се свалят от вътрешното тяло и се измиват с неабразивни почистващи препарати и хладка вода. След като изсъхнат напълно се поставят обратно в климатика.
До какво води липсата на профилактика?
Когато се пренебрегва извършването на профилактика, първо губим ефективността на климатика, второ непочистените, силно замърсени климатици изразходват повече енергия.
Какво включва професионалналната профилактика:
По същество, профилактиката на климатика се състои в основно почистване на вътрешното тяло, оглед на външното тяло за течове и пропуски в херметичността на системата и замерване на изходната температура на климатика. При отклонение от нормалните показателите се замерва и налягането на фреона. Това умишлено се прави основно при отклонение в изходната температура, тъй като при закачването и откачването на манометрите, с които се мери налягането, винаги изтича в атмосферата известно количество фреон, макар и минимално. Ако обаче се установи, че има изтичане на фреон, вследствие на работния процес на климатика, от съществено значение е веднага да се зареди необходимото количество, защото неговата липса може да доведе до сериозни проблеми за климатичната система.

За блога

В блога на нашия магазин ще намерите само компетентни мнения и рационални решения за вашата климатизация и отопление.

Най-четени
Най-доброто място за монтаж на климатик
Какъв вид да бъде климатика инверторен или хиперинверторен
Как да изберем климатик?
Популярните марки климатични системи у нас
Профилактика на климатик
Plane icon
Newsletter
Запиши се и получавай промо продукти!